Formula Off Road

Taitolajeihin kuuluva Formula Off Road sisältyy myös autourheiluun, mutta tämä laji on yksi haasteellisimmista off road -versioista. Formula Off road on lähtöisin Islannista 70-luvun lopulta, kun Islannin pelastusjoukot tarvitsivat kipeästi lisää rahaa toimintaansa, he päättivät järjestää näytöksiä ja näin kerätä rahaa katsojilta toimintaansa. Esityksestä tuli erittäin suosittu ja katsojat nauttivat nähdessään vaikuttavaa off road -ajoa uskaliain tempuin. Pian pelastusjoukot kutsuttiin erilaisiin tapahtumiin esiintymään ja tästä syntyi uusi autourheilulaji.

Formula Off roadissa uhmataan painovoimaa ja ajetaan etukäteen ilmoitettua reittiä sitä vastaan todella jyrkkiä rinteitä alas, ylös ja myös sivuttain. Hiekka ja sora pölisevät ja renkaat ryöpyttävät ympärilleen multaa ja kaikkea mahdollista, mitä luonnosta löytyy. Formula off roadissa autot hyppivät ja pomppivat merkittyä reittiä pitkin näyttävästi, mikä on myös katsojille upea elämys. Formula Off roadissa kilpaillaan kahdessa eri luokassa, jotka ovat nimeltään Modified ja Unlimited. Näiden luokkien suurin ero tulee käytettävistä renkaista. Myös tässä lajissa virhepisteet ratkaisevat kilpailun voittajan.

Komeat kaadot ja korkeat hypyt eivät ole Formula Off roadin päätarkoitus. Vaikea maasto ja jyrkät nousut vaativat vauhdin ottoa, jolloin auto väkisinkin irtoaa maasta. Tyypillisin kaato tapahtuu hitaassa vauhdissa, kun autolla mennään sivuttain rinnettä pitkin.

Formula Offroad -autot muistuttavat ulkoisesti Off Road trial –autoja ja niiden tulee olla kaksi– tai nelivetoisia. Lisäksi kilpailun säännöt sallivat autojen tuunauksen, eli moottoria voidaan virittää esimerkiksi ilokaasulla, ahtamisella tai vaikkapa metanolin käytöllä. Kuljettaja on hyvin suojattu ja tukevasti kiinni viisipistevöillä. Ikkunan paikalle on asetettava turvaverkko tai kuljettajan vasen käsi on sidottava kiinni autoon niin, ettei auton ikkunasta pääse ulos missään tilanteessa.